Totalul afișărilor de pagină

vineri, 14 octombrie 2011

Untul de shea - rafinat sau nerafinat? bio sau nu?

Untul de shea este un excellent emolient pentru pielea sensibila, uscata si problematica, fiind plin de vitaminele A, E si F, precum si importanti acizi grasi (oleic, linoleic etc). El este folosit cu success in tratarea ridurilor, esczemelor, dermatitelor, crepaturilor, vergeturilor si multe alte conditii.

Dar care este diferenta intre unt de shea rafinat si nerafinat?

Untul de shea nerafinat este untul in stare bruta, asa cum este procesat manual sau mecanic de catre cooperativele din Africa. El are o culoare crem-galbuie si un miros specific de shea care nu este prea puternic. El este plin de vitamine si acizi grasi si are o viata de aproximativ 2 ani.

Untul de shea rafinat, trece prin diferite procese de filtrare si rafinare cu hexane (chimicale) si este alb de culoare sau crem deschis, cu o textura moale si necristalizata (asemeni unturii). Rafinarea untului de shea se face pentru a prelungi viata acestuia de la 2 la 5 ani si pentru a obtine o textura mai placuta. In procesul de rafinare insa, potrprietatile unturlui si vitaminele se peird aproape in totalitate. Untul astfel, devine un simplu emolient fara beneficii anume (adica nu mai actioneaza impotriva ridurilor, vergeturilor, dermatitei etc..ci doar hidrateaza). Procese asemanatoare rafinarii sunt deodorizarea si decolorarea, care din nou, elimina proprietatile untului.

Pentru a va bucura de o piele sanatoasa este recomandat sa folositi untul de shea nerafinat! nedeodorizat! si nedeceolorat!

Unt de shea Bio/Eco/Organic sau nu?

Untul de shea care chiar provine din Africa este in mare parte din culturi organice. Saracia din respectivele tari ii opreste pe producatori de tip cooperative sa isi certifice produsele datorita costurilor implicate.
Atentie! Multe instituii de certificare, cetifica atat untul rafinat cat si cel nerafinat eco sau bio. Este mult mai important ca untul de shea sa isi pastreze beneficiile naturale, decat sa aiba o certificare de provenienta din agricultura eco.

Ideal este sa aveti un unt de shea care sa fie produs manual, certificat organic, nerafinat.

Cel mai important...

Untul de shea trebuie sa fie proaspat! Durata de viata a untului de shea este de 2 ani de zile din momentul in care a fost produs!
Untul de shea porneste de la producatori din Africa, la distribuitori continentali, apoi la cei locali, apoi la o firma producatoare si in final la client! Ciclul acesta poate dura chiar si 2 ani uneori iar untul de shea nerafinat intre timp se oxideaza! Oxidarea este procesul de rancezire a untului, acesta pierzandu-si proprietatile si efectele emoliente.

Cum imi dau seama daca untul de shea este proaspat?

Untul de shea nerafinat proaspat trebuie sa aiba o textura cremoasa si necristalizata.
Mirosul este unul specific de nuci de shea (pamantiu) insa acesta este foarte subtil. Culoarea este crem-galbuie. Atentie! Daca untul dvs are o culoare si un miros puternic si este foarte gras ca si textura, este foarte posibil sa fi cumparat un unt de shea ranced. Multi ambalatori de unt de shea isi trec data de expirare a untului ca fiind aceea +2 ani de la momentul ambalarii fara a considera data de productie reala.

Diferite studii de piata de la Ghana Cocoa Board arata ca aproape 60%din untul de shea este oxidat in momentul cand ajunge la cumparatori!

Pielea absoarbe 90% din ce se foloseste pe ea! Alegeti mereu un unt de shea proaspat, nerafinat si pe cat posibil cu certificare organica.

http://www.organicshea.ro/

Un comentariu:

  1. Buna ziua,

    Suntem o fabrica producatoare de produse cosmetice.
    Va solicitam prin prezenta o oferta de pret pentru a cumpara unt de shea in mod repetat. Ne intereseaza o oferta personalizata pentru 50 kg, 100 kg , posibil 300 kg.

    Asteptam cu interes oferta dvs in cursul zilei de azi.

    Cu consideratie,

    Echipa Royal&Rich SRL
    Persoana de contact
    Constantin Marinela
    Tel. 0746652566

    RăspundețiȘtergere